Direktor FBI: prekrijte svoje web kamere

468
Da li prekrivate lepljivom trakom ili nečim drugim web kameru laptopa? Direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg i direktor američkog FBI Džejms Komi to rade, trebalo bi da sledite njihov primer.Prekrivanje web kamere laptopa lepljivom trakom ili nalepnicom je jeftin i dobar način da se zaštitite od hakera koji žele da uđu u vaš život preko vaših uređaja.Na konfereniciji održanoj u Centru za strateške I međunarodne studije, na pitanje da li i dalje prekriva web kameru trakom, Komi je odgovorio potvrdno. On je rekao da je ismejavan zbog toga, ali da se nada da ljudi zaključavaju svoje automobile i vrata. “Ja imam alarm. Ako ga imate i vi, trebalo bi da ga koristite, ja svoj koristim”, rekao je Komi.
Komi je objasnio da je uobičajeno u FBI I drugim državnim institucijama da se prekrivaju web kamere računara i laptopova trakom ili na bilo koji drugi način.Komi je rekao da se u svakoj kancelariji američkih državnih institucija kamere računara prekrivaju da bi se sprečilo špijuniranje.

Komi smatra da je prekrivanje web kamera nešto što bi svi trebalo da rade i tako preuzmu odgovornost za svoju bezbednost.

Ako to kaže direktor FBI nema razloga da mu ne verujemo posebno pošto nam je Edvard Snouden otkrio da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) tokom operacije Optički nerv koristila web kamere da bi pravila fotografije nasumično izabranih korisnika Yahooa, tako da se za samo šest meseci 2008. godine na serverima agencije našlo 1,8 miliona fotografija korisnika Yahooa.

Ali samo pokrivanje web kamere računara neće rešiti problem u eri kada smo okruženi uređajima povezanim sa internetom a koji se smatraju nebezbednim. IoT (Internet of Things), uređaji povezani sa internetom, među kojima su i sigurnosne kamere, su ranjivi i podložni napadima, što hakeri veoma često koriste. jer im je mnogo lakše da hakuju sigurnosne kamere nego web kameru laptopa. (Economy.rs, Informacija.rs 21. septembar 2016.)

Please follow and like us:
Previous articleThree Leaders Three Narratives: Digital Diplomacy at the UN General Assembly
Next articleTwitter’s new tweets: videos, photos, gifs won’t count toward 140 characters